Акт за установяване на административно нарушение e съставен днес на Линамар Лайт Металс

...
</TD
>Акт за установяване на административно нарушение e съставен днес на Линамар Лайт Металс
Коментари Харесай

РИОСВ-Русе състави акт и предаде на прокуратурата завод за метали

Акт за определяне на административно нарушение e съставен през днешния ден на  " Линамар Лайт Металс Русе " ЕООД. Това заяви на брифинг шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе инж. Цонка Христова, на който беше показана контролната активност на инспекцията през септември.

Над 60 сигнала от Русе са постъпили в ранните часове тази заран. Извършена е незабавна инспекция с представители на сдружението, при която е открито, че операторът е нарушил изискване в комплексното позволение, като е позволил разпространяване на  миризми отвън границите на индустриалната площадка. За това нарушаване Законът за запазване на околната среда планува глоба от 10 000 до 500 000 лева. Екоинспекцията ще сезира прокуратурата за  " Линамар Лайт Металс Русе " ЕООД, както и ще наблюдава прецизно осъществяването на предписанията за работа на част от инсталациите единствено през светлата част на денонощието.

Мобилна станция на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) продължава изключителното премерване на качеството на атмосферния въздух в Русе. Моментните данни от МАС от през днешния ден не демонстрират превишения на нормите на бензен, тулоен и ксилен. Представените данни от общинските станции от през днешния ден също не демонстрират замърсяване на атмосферния въздух.

Инж. Христова заяви, че от 4 септември в инспекцията са постъпили над 600 сигнала за миризми.   " Извършихме двуседмични изключителни инспекции, извършени от 20.30 до 00.30 ч. по сигналите за миризми, като започвахме от Източна промишлена зона. В доста случаи  там не мирише, само че в града се усещат миризми на химия, леярна и масла “, удостовери инж. Христова. Тя акцентира, че няма законодателство за миризмите, само че те насочват специалистите да търсят източника.

Актове за разпространяване на миризми могат да се сформират на оператори  с сложни разрешителни, какъвто е казусът от през днешния ден. Подобни актове са формирани на " Оргахим резинс “АД предходната година. На останалите сдружения, от активността на които могат да се отделят миризми, са изпратени императивни  писма, с които са дадени наставления за неразпространение на миризми. Тези предприятия могат да бъдат наказвани единствено за несъблюдение на наставление. 

Плановият и ексклузивен надзор във връзка с миризмите продължава.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР